Εκδρομή στη γενέτειρα του Γιάννη Σκαρίμπα, την Αγία ΕυθυμίαΠαρνασσίδας

  Με καθυστέρηση  – είκοσι δύο ετών από την αρχική πρόταση του νυν Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου  των Φίλων του Γιάννη Σκαρίμπακαι Γενικού Γραμματέα το 1994 Κώστα Μπαϊρακτάρη, αλλά και ώρας πολλής από την προκαθορισμένη ώρα αναχωρήσεως για το πρωινό τηςΚυριακής 17 Απριλίου 2016– πραγματοποιήθηκε εν τέλει η πρώτη οργανωμένη μονοήμερη εκδρομή-προσκύνημα στη γενέτειρα του μεγάλου των Ελληνικών Γραμμάτων Γιάννη Σκαρίμπα.                                                             

   Τόπος ηρωικός και εύμορφος ετούτος (ο γαντζωμένος στα πλάγια της πολυύμνητης Γκιώνας), ο οποίος ως ένα εκ των Μαρτυρικών Χωριών της χώρας λογίζεται, Αγία Ευθυμία αποκαλείται, τους φημισμένους  Κλεφτοαρματωλούς Κώστα Ζαχαριά και Αστραπόγιαννοανέθρεψε, φορές δυο από τους Γερμανοϊταλούςκάηκε, δεκάδες τέκνα της από τους δυνάστες των κατοχικών χρόνων θανατώθηκαν, αλλά καιτον Χαλκιδέο(όπως σύμπασα η ελληνική κοινωνία γνωρίζει και αποκαλεί και ο λαμπρός Έλλην Φιλόλογος Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος σε κείμενά του μετωνυμικά σημειώνει) Γιάννη Σκαρίμπα, ευτύχησε να πρωτοθρέψει και ναανδρίσει.

Τόπος μαυροχώματοςγια τον Σκαρίμπαετούτος, καθώς του ήλιου του εχάρισετο φως και τις φλέβες τού είναι του με χυμούς ανοίξεως και με λαμπρών προγόνων το ελκόμενο σφρίγος αξεδιάλυτα πυρόδεσε, ενώ στο διάβα της ζωής του τους πίρους των πνευματικών του εκρήξεων τεχνηέντως κατηύθυνε.

  Από την άλλη,η Χαλκίδα του, ο γενέθλιος των εμπνεύσεών του τόπος και ο πολυκέντητος καμβάς των αξεπέραστων γραφών του απέβη. Κι από κοντά, ο τόπος με τα τόσοταιριαστά στην ιδιοσυστασία του παλίνδρομα αυτού ύδατα, που η γητειά του για πάντα τον αιχμαλώτισε, επί επτά δεκαετίες δέσμιός του παρέμεινε, απόλυταμαζί του  ταυτίστηκε, το χώμα του από τις απαρχές του ’84 το γηραλέο τούαναπαύει κορμί και την προτομή του σε κεντρικό του σημείο φιλοξενεί.

Κι αν η Χαλκίδα το σπίτι, όπου κατά τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του ο Χαλκιδέος Σκαρίμπας διέμενε, δεν προνόησε να μετατρέψει σε Μουσείο, αξιοθέατο της πόλης και σειερό προσκυνητάρι των αναρίθμητων θαυμαστών του έργου του και της ιδιορρυθμίας του χαρακτήρα του, αλλά και ως οίκο έρευνας και προπαντός ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων,η ολιγάνθρωπη γενέθλια γη(που καθ’ όλα αιμορραγούσα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και με το 90% των σπιτιών της κατεστραμμένοεξερχόταν), φρόντισε με τα πενιχρά της μέσα(και πρωτίστως χάριν των κόπων του πολύ δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου των Αγιοευθυμιωτών) να αποκτήσει, ευπρεπίσει και μετατρέψει σε Μουσείο-κόσμημα την φτωχική κύμβη της γεννήσεώς του.

Εύγε! Πολλά εύγε!!! Και θαυμασμός Μέγας!!!

Σ’ αυτό το μικρό θαύμα της Αγια-Θυμιάς (του άλλοτε δήμου Μυωνίας και νυν Δελφών), που τα τελευταία χρόνια ως Μουσείο Σκαρίμπαλειτουργεί, την Κυριακή 17 Απριλίου σαράντα πέντε μικροί και μεγάλοι εκδρομείς(μεταξύ των οποίων και ο επ’ αδελφή ανιψιός του Σκαρίμπα Θύμιος Τούμπος, που για πρώτη φορά στους τόπους των προγόνων του έσπευσε),την τύχηείχαντις ιδιαίτερες στιγμές της φιλοξενίας των Αγιοευθυμιωτών και του κομψού σκαριμπικού παλατίου(πλέον) να χαρούν.                                                                                    

  Συνάμα,τους δόθηκε η δυνατότητα να γευτούν την περί Σκαρίμπα καλλιτεχνική εκδήλωση, που οι Χαλκιδείς είχαν επιμεληθεί και στην αυλίτσα, (όπου κάποτε Σκαριμπάκος έπαιζε και τώρα οΠρόεδρος της Δ. Ε. Αγίας Ευθυμίας Ανδρέας Σολτάτος μαζί με άλλα στελέχη της τοπικής κοινωνίας υποδεχόταν και με ζέση φιλίας καλωσόριζε), βήμα προς βήμα να ξεδιπλώσουν και για πάντα στις ψυχές τους ακριβό πετράδι να κρατούν.

Τις απαγγελίες και τις πινελιές των θεατρικών δρώμενωντης εκδηλώσεως παρουσίασαν τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα: Ανδρέας Ρηγόπουλος, Ελένη Φωτιά, Τηλέμαχος Ζήκος, Τασία Σελέκου, Κώστας Μπιμπίκας, ενώ ο Γιώργος Ρούσσος ερμήνευσε έξοχα τα μελοποιημένα από τον ίδιο σκαριμπικά άσματαΣαν πουλάκι κάτασπρο και Επέρασα και πάλι, καθώς και το Σπασμένο Καράβι.

Παράλληλα,η Κική Λυμπέρη έκανε μια σύντομη αναφορά στο σκαριμπικό έργο, η Μαριέττα Γεωργιάδου διάβασε τμήμα από δημοσίευμά της για τον Σκαρίμπα, ενώ ο Κώστας Μπαϊρακτάρης ανέγνωσε απόσπασμα από το Θείο Τραγί, πουαναφέρεται στην Αγια-Θυμιά και συν τοις άλλοιςκατηύθυνε και συντόνιζετην όλη δραστηριότητα.

Η πρωινή αργοπορία επόμενο ήταν να επιφέρει αλλαγές στην εξέλιξη του προγράμματος, με αποτέλεσμα η επίσκεψη στη γενέτειρα του Σκαρίμπα να γίνει μέσω Δεσφίνας και Άμφισσας, το γεύμα και η περιήγηση στο σμαραγδένιο μαγνάδι της Φωκίδας, το Γαλαξείδι να πραγματοποιηθεί μετά τις 3:30 μ. μ., η για καφέστάσηνα γίνει στη γραφική Αράχωβα, ενώ το πέρασμα από τις πανέμορφες Πηγές της Κρύας στη Λειβαδιά να απαλειφθεί.

  Την εκδρομή στην Αγια-Θυμιά, την επίσκεψη στο Μουσείο Σκαρίμπα και την εκδήλωση βιντεοσκόπησε, μοντάρισε και ανάρτησε στο διαδίκτυο ο εκλεκτός άνθρωπος της κάμερας και Πρόεδρος  του Συλλόγου των Φίλων του Στέλιου ΚαζαντζίδηΧρήστος Κουτσαύτης.

 

       Για τους Φίλους του Γιάννη Σκαρίμπα

          Κωνσταντίνος Κλ. Μπαϊρακτάρης

 

Eviabest.gr

Μπορείτε να στείλετε τις δωρεάν αγγελίες, τα νέα σας και τις καταγγελίες σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Ιστότοπος: www.eviabest.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.