Αφιέρωμα στον λαγό

H ταχύτητα αυτού του ζώου είναι παροιμιώδης! Η έκφραση «έγινε λαγός» είναι χαρακτηριστική της ιδιαίτερης ικανότητας άμεσης απομάκρυνσης και αποφυγής επερχόμενων κινδύνων.

Ο λαγός έχει επίσης συνδυαστεί με την έπαρση και την ψευδαίσθηση ανωτερότητας, τα οποία εντέχνως «γκρέμισε» ο Αίσωπος στον πασίγνωστο μύθο του αγώνα δρόμου του λαγού με τη χελώνα. Ο λαγός ανήκει στη τάξη των λαγόμορφων θηλαστικών μαζί με το αγριοκούνελο και το κοινό κουνέλι. Είναι ένα μεσαίου μεγέθους ζώοβάρους μέχρι και τα 7 κιλά, με μήκος κυρίους σώματος που μπορεί να φτάσει τα 70 εκατοστά και σχετικά μικρής ουράς μήκους μέχρι και 13 εκατοστά.

Χαρακτηριστικότερο γνώρισμα όλων είναι τα μεγάλα, μακριά αυτιά του, μαύρου χρώματος στις άκρες, ενώ το σώμα έχει χρώμα καστανοκόκκινο ραχιαία και ανοικτότερο κοιλιακά, με την ουρά του είναι μαύρη ραχιαία και λευκή κοιλιακά.

Εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη εκτός από τη βόρεια Σκανδιναβική και την Ιβηρική χερσόνησο και εντοπίζεται στους περισσότερους Ευρωπαϊκούς οικοτόπους αλλά προτιμά ανοικτές, εύκρατες περιοχές. Βοσκοτόποι, αγροί, χορτολιβαδικές εκτάσεις βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις του, ενώ και δάση, συστάδες δέντρων, φυτοφράκτες χρησιμοποιούνται ως περιοχές ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς δραστηριοποιείται κυρίως τη νύχτα αλλά εμφανίζεται και την ημέρα.

Δημιουργεί ρηχή φωλιά στο χορτάρι που του προσφέρει επαρκή κάλυψη, με τα χόρτα, αγρωστώδη και γενικά φυτική ύλη να αποτελούν την κύρια τροφή του, όμως μπορεί να καταναλώσει φλοιούς δέντρων, μέχρι και νεκρά ζώα όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς (κυρίως τον χειμώνα).

Αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 70 χιλιόμετρα την ώρα αλλά ποτέ σε ευθεία, ώστε να παραπλανεί τους διώκτες του ενώ μπορεί να πηδήξει σε μήκος πάνω από 5 μέτρα. Σε συνδυασμό με την εξαιρετική ακοή, όραση και όσφρηση και τα ισχυρά πίσω άκρα του γίνεται αντιληπτό ότι είναι ένα ζώο προσαρμοσμένο να ξεφεύγει από τους διώκτες του και να επιβιώνει.

Ο επισκέπτης της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού δεν είναι απίθανο να συναντήσει ένα λαγό στις περιηγήσεις του στην περιοχή. Και αν είναι οπλισμένος με μια φωτογραφική μηχανή, θα απαθανατίσει έναν πραγματικό «δρομέα» της ζωής και νικητή του αγώνα για επιβίωση.

Eviabest.gr

Μπορείτε να στείλετε τις δωρεάν αγγελίες, τα νέα σας και τις καταγγελίες σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Ιστότοπος: www.eviabest.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.