Κεδίκογλου: Στόχος μας η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Μελισσοκομίας με έδρα τη Χαλκίδα

Τις προσπάθειες που κατέβαλε ως βουλευτής Ευβοίας πριν την υπουργοποίησή του με συνεχείς επαφές σε όλα τα υπουργεία, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος της ανοικοδόμησης της Βόρειας Εύβοιας σε βάθος χρόνου, επεσήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Evripoς 90 fm», αναφέρθηκε στο διπλό στόχο της κυβέρνησης που είναι ο βραχυπρόθεσμος, το να στηριχθούν δηλαδή οι πυρόπληκτοι, να μπορέσουν τις δύσκολες δύο πρώτες χρονιές να επιβιώσουν όλοι οι κλάδοι μέσω των αποζημιώσεων και των οικονομικών προγραμμάτων, αλλά και ο μεσομακροπρόθεσμος, που αφορά στην ανασυγκρότηση της Εύβοιας.
 
Πρόκειται, όπως ανέφερε, για ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις του μέλλοντος. Για το εν λόγω σχέδιο πρόσθεσε, ότι βασίζεται σε πέντε πυλώνες, καλύπτοντας όλο το φάσμα από την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, την καινοτομία, τα κοινωνικά δίκτυα με σημαντική εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα για τις μελέτες και για τις δωρεές, που θα δοθούν για την υλοποίησή τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν ταχύτατα. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως το πιο επείγον είναι η κατασκευή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, λέγοντας πως η πορεία υλοποίησής τους αποτέλεσε και το αντικείμενο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας. «Συνομίλησα -είπε- με τους Δασολόγους και τους επιστήμονες, που σε χρόνο ρεκόρ συντάξανε τις μελέτες, τους οποίους και ευχαρίστησα για τη συμβολή τους και για την εντυπωσιακή δουλειά που διαπίστωσα, ότι έχουν κάνει».
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου στις πυρόπληκτες περιοχές, όπου οι Δασικοί Συνεταιρισμοί έχουν αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης, ενημερώνοντάς τους για το αναλυτικό πρόγραμμα και τα μέτρα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών και των μελισσοκόμων, των οποίων η παραγωγική διαδικασία επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
 
Συγκεκριμένα, για τους ρητινοκαλλιεργητές τα μέτρα έχουν ορίζοντα 15ετίας, καθώς εκτός από της απασχόλησή τους στις εργασίες που έχουν ξεκινήσει για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών φραγμάτων και στη συνέχεια στα πιο πολύπλοκα έργα για την κατασκευή ταμιευτήρων, για τα οποία οι μελέτες αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, θα μπορέσουν να εγγραφούν στη συνέχεια και για τα επόμενα επτά χρόνια στον ΟΑΕΔ και αυτό κυρίως αφορά και όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Παράλληλα, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι και τα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης Leader σε αγροτικές περιοχές με 100% επιδότηση από το κράτος. Το επόμενο διάστημα, επεσήμανε, ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες εκτενέστερης ενημέρωσης για τις δυνατότητες που δίνουν τα εν λόγω προγράμματα με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τους νέους αγρότες των πυρόπληκτων περιοχών.
 
Ερωτηθείς στη συνέχεια για τα μέτρα στήριξης για τους μελισσοκόμους και πιο ειδικά για τα μελισσοκομικά πάρκα ο Υφυπουργός απάντησε:
«Έχουμε έναν τριπλό στόχο. Ο πρώτος είναι να επιβιώσουν οι μελισσοκόμοι, προβλέποντας αποζημιώσεις ακόμα και για τα αδήλωτα μελίσσια που ήταν σε ποσοστό 75%, που δεν θα είναι φυσικά στο ύψος που θα πάρουν οι ασφαλισμένοι, γιατί αυτό δεν θα ήταν δίκαιο, με στόχο στο εξής όλα να είναι δηλωμένα, για να μπορέσουν με την αποζημίωση για ένα διάστημα να καλύψουν και την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ για τα πρώτα πέντε χρόνια. Ο δεύτερος στόχος είναι να επιβιώσουν τα μελίσσια που θα γίνει και με τη διάθεση μελισσοτροφής και ο τρίτος στόχος είναι να παραμείνουν τα μελίσσια κοντά στα καμένα για να μπορέσει να αναπαραχθεί η χλωρίδα της περιοχής μέσω και της δημιουργίας μελισσοκομικών πάρκων στις παρυφές των καμένων περιοχών. Για το λόγο αυτό βρίσκομαι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας για να μας υποδείξουν τις εκτάσεις, όπου θα φυτέψουμε τα κατάλληλα μελισσοκομικά φυτά. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να διορθώσουμε πολλά κακώς κείμενα που υπάρχουν, όπως το πολύπλοκο ηλεκτρονικό μητρώο, το ζήτημα της αξίας του ελληνικού μελιού και των παράνομων ελληνοποιήσεων».
Σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσε πως επιδίωξή τους είναι η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τη βιώσιμη ανάπτυξης της Μελισσοκομίας με έδρα τη Χαλκίδα, χωρίς να υπάρξει κανένας αποκλεισμός. Αυτό θα γίνει τόσο για συμβολικούς λόγους, εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών όσο και για ουσιαστικούς λόγους, καθώς οι περισσότεροι μελισσοκόμοι από την Ελλάδα έρχονται στην Εύβοια.
Τέλος, αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία με τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας και στη συνάντηση που ήδη είχαν στο Υπουργείο με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων. Σε ό, τι αφορά τα αλιευτικά καταφύγια αυξήσανε το αριθμό τους από 14 σε 21 σε όλη την Εύβοια και οι διαδικασίες σύνταξης των φακέλων βρίσκονται σε εξέλιξη.
 
 
Eviabest.gr

Μπορείτε να στείλετε τις δωρεάν αγγελίες, τα νέα σας και τις καταγγελίες σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Ιστότοπος: www.eviabest.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.