Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παίρνεις φάρμακα για τη χοληστερίνη -Παρενέργειες

Οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα με στατίνες για να ρίξουν την υψηλή χοληστερίνη τους, έχουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από παρενέργειες, όπως δυσλειτουργία του ήπατος, ζημιά στα νεφρά, μυική αδυναμία και καταρράκτη στα μάτια, γι΄ αυτό θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της υγείας τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.


Η έρευνα, που μελέτησε πάνω από 2 εκατ. άτομα, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, υπό τις καθηγήτριες Τζούλια Χιπίσλεϊ-Κοξ και Κάρολ Κούπλαντ, και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal".


Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι παρενέργειες που προκαλούν οι στατίνες, είναι χειρότερες κατά το πρώτο έτος της θεραπείας με αυτές. Η ανακάλυψη δεν είναι πάντως πιθανό να επηρεάσει την χρήση των δημοφιλών φαρμάκων με στατίνες, όπως το Lipitor της Pfizer και το Crestor της AstraZeneca, αλλά οι ερευνητές συνιστούν στους ασθενείς να έχουν συνεχώς το νου τους για πιθανές παρενέργειες.


Οι στατίνες είναι από τα πιο πετυχημένα εμπορικά φάρμακα όλων των εποχών και θεωρείται ότι έχουν εμποδίσει εκατομμύρια εμφράγματα και εγκεφαλικά. Δεν είναι όμως απαλλαγμένες κινδύνων, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, αν και τα οφέλη τους φαίνεται να υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους, ιδίως όταν οι στατίνες χρησιμοποιούνται με σύνεση και στη σωστή δόση.


Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, για κάθε 10.000 άτομα υψηλού κινδύνου που πήραν στατίνες, υπήρξαν κατά μέσο όρο 271 λιγότερα περιστατικά καρδιοπάθειας και, από την άλλη, 74 περισσότερες περιπτώσεις δυσλειτουργίας του ήπατος, 23 περισσότερα περιστατικά νεφροπαθειών, 307 περισσότεροι με καταρράκτη και 39 με μυική αδυναμία (μυοπάθεια).


Οι παρενέργειες ήσαν παρόμοιες για όλα τα διαφορετικά είδη στατινών, εκτός από τα προβλήματα στο ήπαρ, όπου οι περισσότεροι κίνδυνοι για παρενέργειες διαπιστώθηκαν στην φλουβαστατίνη, που διατίθεται από τη Novartis με τις εμπορικές ονομασίες Lescol και Lochol.

Eviabest.gr

Μπορείτε να στείλετε τις δωρεάν αγγελίες, τα νέα σας και τις καταγγελίες σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Ιστότοπος: www.eviabest.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.