Λαχανοπαστιτσιο;

Υλικά

1/2  πράσινο, σγουρό λάχανο (Σαβοΐας ή Μιλάνου) ή άσπρο, αν δεν βρούμε πράσινο
250 γρ. πολτό ντομάτας (σπιτικής ή κονσέρβα)
100-120 γρ. τριμμένη γραβιέρα Αμφιλοχίας
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ. κ. ελαιόλαδο
300 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά 
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 κ. κ. κοκκινοπίπερο
1/2 κ. κ. κύμινο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι
για τη μπεσαμέλ
50 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο
500 ml πλήρες γάλα
αλάτι και πιπέρι 


Παρασκευή

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό με αλάτι να βράσει. Μόλις πάρει βράση το νερό, αποσπάμε ένα-ένα τα φύλλα από το κοτσάνι του λάχανου, τα ξεπλένουμε, τα ζεματάμε για 15 δευτερόλεπτα στο βραστό νερό, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι ή σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν καλά. Αχνίζουμε το κρεμμύδι με τα υγρά του, προσθέτουμε ελαιόλαδο και το σκόρδο και μόλις αρχίσουν να ξανθαίνουν ρίχνουμε τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κοκκινοπίπερο, το κύμινο, το μπαχάρι και τον ντοματοπολτό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να μειωθεί κάπως ο όγκος των υγρών του.  Απλώνουμε σε ένα ταψάκι μια στρώση σάλτσα, ει δυνατόν χωρίς κιμά και πάνω της στρώνουμε τα φύλλα του λάχανου και τα πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να σωθούν τα υλικά, φροντίζοντας να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με μια στρώση φύλλων λάχανου.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα 2-3 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου, συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Αλατοπιπερώνουμε κι απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά. Περιχύνουμε τα φύλλα με την μπεσαμέλ και βάζουμε το ταψάκι, σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο για 40 περίπου λεπτά.

 

Eviabest.gr

Μπορείτε να στείλετε τις δωρεάν αγγελίες, τα νέα σας και τις καταγγελίες σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Ιστότοπος: www.eviabest.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.