Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτά τα ψάρια πρέπει να μην τα τρώτε συχνά!

Υδράργυρος και ψάρια

Μέσα στα χρόνια έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες που επιβεβαιώνουν την παρουσία βαρέων μετάλλων στα ψάρια. Ένα από τα πιο σημαντικά βαρέα μέταλλα είναι ο μεθυλυδράργυρος (μία οργανική χημική ένωση που προέρχεται από τον υδράργυρο

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη χημική ουσία για τους ανθρώπους που καταναλώνουν επικίνδυνα ψάρια τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αυτή.

Ωστόσο ο υδράργυρος δεν είναι η μόνη ουσία που μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ακόμα ένα είδος βλαβερών ουσιών. Πρόκειται για τους ρύπους που υπάρχουν στο περιβάλλον των ψαριών.

Υλικά όπως το πλαστικό ή οι ισχυρές χημικές ουσίες μολύνουν τα ψάρια, τα οποία καταλήγουν στο τραπέζι ως “υγιεινά” πιάτα.

Επιπλέον το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί χημικές ουσίες όπως ο υδράργυρος. Αυτό το βαρύ μέταλλο συσσωρεύεται μέχρι που φτάνει σε σημεία επικίνδυνα για το σώμα.

Επικίνδυνα ψάρια που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε

Πέρα από το να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα επικίνδυνα ψάρια για την υγεία, πρέπει να ξέρουμε επίσης ποια είδη ψαριών περιέχουν τον περισσότερο υδράργυρο. Παρακάτω παραθέτουμε τα πιο επικίνδυνα ψάρια.

Κόκκινος τόνος

Ο κόκκινος τόνος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ψαριών στη αλιεία και περιλαμβάνει διάφορα είδη. Δεδομένων των κινδύνων που συνεπάγεται η κατανάλωση υδράργυρου, δεν θα πρέπει να τρώμε τακτικά κόκκινο τόνο.

Η προειδοποίηση αυτή αφορά ειδικά τα παιδιά και τις εγκύους. Θα πρέπει να τρώμε κόκκινο τόνο το πολύ μία φορά το μήνα

Παγκάσιους

Το παγκάσιους είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ψάρια. Προέρχεται από το Βιετνάμ και έχει γίνει ένα δημοφιλές γεύμα επειδή τρώγεται εύκολα.

Επειδή δεν έχει κόκαλα, τρώγεται πολύ εύκολα. Όπως και το καλκάνι, μπορεί να φαγωθεί ως φιλέτο, αλλά είναι πιο οικονομικό. Παρά την ευκολία στην κατανάλωση και την τιμή του, δεν έχει μεγάλη διατροφική αξία. Καταρχάς περιέχει μικρή ποσότητα λιπαρών οξέων Ωμέγα-3.

Επιπλέον, ένα παρασιτοκτόνο γνωστό ως τριφλουραλίνη μολύνει τα περισσότερα ψάρια παγκάσιους. Πρόκειται για μια ουσία που μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία.

Επικίνδυνα ψάρια: Σκυλόψαρο

Το ψάρι αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα στην ισπανική κουζίνα. Χρησιμοποιείται ακόμα και ως μια πιο οικονομική εναλλακτική αντί για τον ξιφία. Ωστόσο το μεγάλο του μέγεθος αποτελεί ένα σημαντικό μειονέκτημα.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το λίπος του τελικά συσσωρεύει κάδμιο (ένα βλαβερό μέταλλο) και υδράργυρο. Και τα δύο αυτά βαρέα μέταλλα δεν ωφελούν την υγεία, έτσι η καλύτερη επιλογή είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση σκυλόψαρου.

Σκουμπρί

Πολλοί άνθρωποι τρώνε συχνά σκουμπρί, ειδικά σε εστιατόρια. Παρά το γεγονός ότι το σκουμπρί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατατάσσει στα επικίνδυνα ψάρια.

Το σκουμπρί είναι ένα από τα ψάρια που περιέχουν μία από τις πιο υψηλές ποσότητες υδράργυρου στη σάρκα του. Εφόσον το γνωρίζουμε αυτό, το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε το σκουμπρί, ή τουλάχιστον να το τρώμε μόνο περιστασιακά.

Τιλάπια

Αν το σκουμπρί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, τι να πούμε για την τιλάπια  Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα ψάρια που αλιεύονται, πωλούνται και καταναλώνονται περισσότερο.

Παρά το γεγονός αυτό, η τιλάπια μπορεί να αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα ψάρια για την ανθρώπινη υγεία. Κάτι ακόμα χειρότερο είναι ότι η τιλάπια μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με το λαρδί λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε λίπος. Οδηγεί σε υψηλή LDL, με άλλα λόγια σε κακή χοληστερίνη

Δεδομένων των παραπάνω, καλό είναι να τρώτε λιγότερη τιλάπια, ειδικά αν πάσχετε από αρθρίτιδα, άσθμα ή καρδιακές νόσους.

Επικίνδυνα ψάρια: Ξιφίας

Αξιοποιώντας το μεγάλο του μέγεθος ο ξιφίας τρέφεται με άλλα πιο μικρά ψάρια σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ως αποτέλεσμα αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες λίπους, το οποίο μπορεί επίσης να συσσωρεύσει υψηλές ποσότητες υδράργυρου.

Λόγω των παραπάνω είναι καλύτερα να αποφύγετε την κατανάλωση ξιφία και να μην τον κάνετε ποτέ μέρος της διατροφής σας

 
Eviabest.gr

Μπορείτε να στείλετε τις δωρεάν αγγελίες, τα νέα σας και τις καταγγελίες σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ.

Ιστότοπος: www.eviabest.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.